Rysi s trojlístkem nových hráčů
Novinky
Příští sezona v rámci Chance ligy se blíží a je nad slunce jasnější, že nadcházející ročník druhé nejvyšší hokejové soutěže bude pro všechny týmy mimořádně náročný. Kádr Frýdku-Místku proto musí být co možná nejvíce konkurenceschopný. I z tohoto důvodu přicházejí noví hráči - útočníci Alan Łyszczarczyk s Matějem Zabloudilem a také slovinský gólman Rok Stojanovič.

23letý rodák z amerického Wallingtonu Alan Łyszczarczyk začínal s hokejem v Polsku. Už v dorosteneckém věku působil na severu Čech, prošel si mládeží chomutovských Pirátů. Po třech sezonách v dorostu zamířil do zámoří, v posledním ročníku hrál za Fort Wayne Komets s čísly 30 zápasů, 27 bodů za 11 gólů a 17 asistencí. Předtím zářil v kanadské juniorské OHL. Před začátkem minulé sezony usiloval o angažmá v Litvínově.


Už v mládeži ho vybírali do národního týmu, má i starty na seniorském mistrovství světa divize 1A a 1B. Alan pochází z hokejové rodiny, jeho otec Dariusz dlouhé roky oblékal dres polského národního týmu a také mužstva z Nowego Targu. Právě v tomto klubu zahájil Łyszczarczyk minulou sezonu, ale ročník dokončil v zámoří v týmu Fort Wayne Komets, hrajícím East Coast Hockey League. "Kometě" se podařilo tuto zámořskou soutěž vyhrát a nemalý podíl na tom měl i polský útočník. V rozhodujícím finále zapsal jednu asistenci a dokonce kandidoval na cenu MVP v play-off. K týmu z Frýdku-Místku by se Alan měl připojit v pondělí 26. července.

Další novou tváří, která ve frýdecko-místeckém týmu bude zatím působit v rámci zkoušky, je Matěj Zabloudil. 22letý rodák z Vyškova v mládežnickém věku získával hokejové dovednosti ve strukturách Olomouce. Krátké angažmá poté prožil také ve Vítkovicích či v Prostějově. Šikovný a rychlostně solidně vybavený útočník se pak v roce 2018 přesunul na sever Čech, kde oblékal dres prvoligové Kadaně. Matěj ovšem díky poctivým výkonům dostal šanci rovněž v extralize. Celkově osmnáct zápasů totiž absolvoval předloni a v minulé sezoně v dresu karlovarských Energetiků.

O angažmá ve Frýdku-Místku v rámci "try-outu" zabojuje rovněž slovinský gólman Rok Stojanovič. S Rysy už zkušený brankář trénuje od pondělí 19. července. Odchovanec Triglavu Kranj má třicet let a patří k nejurostlejším gólmanům na starém kontinentu - měří plných 197 cm. Navzdory své výšce je velmi mrštný a značně elastický. Stojanovič poslední čtyři sezony absolvoval ve francouzské lize. Nejprve střežil branku týmu z Lyonu, předchozí dva ročníky pak hájil svatyni klubu z Nice.

Foto v článku: hokej.net, vyskovsky.denik.cz, nicehockey.fr