Frýdek-Místek porazil Kladno po samostatných nájezdech
Reportáže
V pátek 16. prosince zavítal do Polárky tým ze středu Čech. Předzápasové statistiky i poslední vzájemné zápasy jasně napovídaly, že favoritem bude Kladno. Nicméně po nervózní bitvě slavili Frýdecko-Místečtí po nájezdech!
35., pátek 16.12.2016, Hala Polárka
2:1sn
0:1, 1:0, 0:0 - 0:0
HC Frýdek-Místek
Šimboch (Daneček) – M. Jáchym, Jank, Zahradníček, Kania, Matyáš, L. Kovář, D. Stránský – Marek Růžička (A), Pechanec, Hrňa – Klimša (C), Rufer, Půhoný – O. Kovařčík, Cienciala (A), M. Kovařčík – Franek, Jaroš, Samiec – Christov.
HC Rytíři Kladno
Hanuljak (Cikánek) – J. Drtina (A), Repe, Zelingr, D. Růžička, Ulrych, Ptáček (C), F. Matula (A) – Cetkovský, J. Kloz, Tůma – Strnad, R. Přikryl, Jánský – Tenkrát, Machač, Ton – Havlůj, Zikmund.
Statistiky
Branky a nahrávky: 39. Marek Růžička (Pechanec), rozhodující nájezd Hrňa – 19. Machač (Jánský, Strnad).. Rozhodčí: Přikryl, Koziol – Zídek, Polák. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1635. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Frýdek-Místek proti Kladnu těžce lepil sestavu. Chyběl Aron Chmielewski a Lukáš Jašek, kteří odjeli reprezentovat své země. V týdnu navíc opustil tým útočník Radek Meidl. Domácí však i tak podali parádní výkon a bojovali do poslední chvíle. 

Od začátku utkání byli domácí Rysi jasně aktivnější. Hrál se pohledný hokej, šance střídala šanci a zápas se divákovi musel líbit. Úvodní šanci si ve 3. minutě vytvořili frýdecko-místečtí hokejisté, když po střele Marka Růžičky musel zasahovat Hanuljak. O minutu později objel branku Kania, kterému se už ale nepovedlo skórovat. V 6. minutě vyslal dělovku směrem k brankáři hostí Miloslav Jáchym, Jan Hanuljak si však s kotoučem poradil. V 10. minutě vystřelil přímo po vhazování Franek, kladenský gólman si se střelou poradil. O minutu později se k něčemu dostali i hosté. To ale jenom slabou ránou zpoza modré lajny. V 16. minutě jeli Kladenští dva na dva. Tuto situaci zakončil František Ptáček, bohužel pro hosty neúspěšně. V 17. minutě měl šanci Rufer, když se ocitl sám v mezikruží. Jenže zase neúspěšně. Puku se zmocnili hosté a Petr Ton se dostal do samostatného úniku. Šimboch ho vychytal. V 19. minutě se ke střele dostal domácí Michal Kovařčík. Kladenskému brankáři puk vypadl, ale ke vší smůle ho nikdo z domácích nedokázal dopravit do brány. Téměř celou první třetinu dominoval domácí Frýdek-Místek, jenže neúspěšně. Na druhou stranu Kladno ukázalo, jak málo jim stačí ke vstřelení branky. Minutu před koncem první třetiny se za branku dostal Peter Jánský, který našel před brankou volného Patrika Machače, pro kterého nebyl problém dostat puk za záda bezmocného Šimbocha.

Hned na úvod druhé části hry měli Kladenští obrovskou šanci. Nejprve pálil Jánský a poté dorážel Přikryl, jenže oba dva byli neúspěšní. Ve 28. minutě se domácí dostali hned do dvou šancí. Nejdříve střílel Růžička, poté Jank. Ke vší smůle pro domácí nebyl ani jeden úspěšný. Kladenští Machač s Tenkrátem se dostali do přečíslení, nakonec ale svou šanci nevyužili. Ve 36. minutě se předvedl domácí brankář Juraj Šimboch. Nejprve vyrazil střelu Tona, který byl sám před brankou a následně skočil pod nohy Machačovi a přerušil hru. V čase 38:27 se domácí konečně dočkali. Využili přesilovku, když Marek Růžička vystřelil zpoza pravého kruhu. Jeho střela doplachtila přímo za záda Hanuljaka! Domácí tedy napodobili svého soupeře, když se jim povedlo skórovat krátce před koncem třetiny.

Chvíli po úvodu 3. třetiny tečoval Jaroš střelu Kováře. Brankář Hanuljak si poradil. Ve 44. minutě střílel do poloprázdné branky Petr Ton. Juraj Šimboch mu však skočil do rány a vyrazil kotouč maskou. O minutu později se stala poměrně kuriózní situace, když se oba dva Růžičkové setkali u plexiskla, které se pod jejich náporem vysypalo. O chvíli později vybojoval puk Franek, který okamžitě zakončil. Brankou hostí ale minul. Hra se přesouvala ze strany a obraz hry se vyrovnal. V 53. minutě domácí na poslední chvíli zablokovali ránu Drtiny. Pět minut před koncem šlo na hráčích vidět, jak nechtěli udělat chybu, která by je mohla připravit o body. Frýdek-Místek několikrát podržel domácí gólman, když v závěrečném tlaku Kladna všechno pochytal. Základní hrací doba tedy skončila vyrovnaným výsledkem 1:1.

V prodloužení mohl rozhodnout Růžička, když ho před bránou našel Franek. Střela mu ale nesedla. Za nedlouho střílel Ciencala, Hanuljak byl zase připraven. Minutu a půl před koncem prodloužení se do samostatného úniku dostal Petr Ton, Šimbocha však nepřekonal. Po nervózním prodloužení přišly na řadu samostatné nájezdy.

Za Kladenské začínal František Ptáček, který proměnil. To samé můžeme říci i o Eriku Hrňovi, který překonal Hanuljaka. V druhé ani ve třetí sérii neproměnil žádný z hráčů svůj nájezd a do čtvrté série se změnilo pořadí jezdců. Za domácí jel znovu Erik Hrňa, který zase proměnil. František Ptáček byl tedy v situaci, kdy musel proměnit, jinak by Kladno odjelo do středu Čech pouze s bodem. Na neštěstí pro něj se tak skutečně stalo a Frýdek-Místek mohl slavit vítězství po nájezdech.