5. třída se z Michalovců vrátila se zlatem
Mládežnický hokej
O víkendu 22. 3. – 24. 3. 2019 slovenské Michalovce hostily mezinárodní hokejový turnaj „Fann Sport Hockey festival“.

Turnaj byl rozložen do tří dnů, 8 týmů pořadatel rozdělil do dvou skupin, hrací čas byl 2 x 20 minut. Tým Frýdku-Místku byl zařazen do skupiny “A“ a postupně se utkal s týmy HC Košice, MHK Dolný Kubín a HK Iskra Partizánske. Ve skupině "B" se pak utkaly týmy HKM Michalovce, HC Bulls Vranov, Kryzhinka Kyjev a Hokejové talenty MHK 32 LM.

V pátek 22 .3. 2019 tým Rysů rozehrál turnaj s prvním soupeřem, kterým byli hráči HC Košice. Tak jak to na turnajích bývá, se naši hráči na úvod turnaje potýkali s mírnou nervozitou a utkání bylo po celou dobu velmi vyrovnané. První branku utkání vstřelil Matěj Doupal, ale soupeři se podařilo vzápětí vyrovnat a tímto skóre skončila první polovina utkání. V druhé části zápasu, při hře v oslabení vstřelil branku Kristián Czerný a tímto gólem rozhodl o prvním vítězství našeho týmu.

HC Frýdek-Místek vs. HC Košice 2:1
Branky a asistence FM: Doupal, Czerný (Mitura)

Druhým pátečním soupeřem byl tým MHK Dolný Kubín. V tomto utkání již z našich hráčů opadla úvodní nervozita a tým předváděl atraktivní hokej, ale na druhé straně stál neméně zdatný soupeř. Našemu týmu se znovu podařilo vstřelit úvodní branku zápasu. Skóre otevřel Přemysl Trnka, ale soupeři se opět podařilo brzy vyrovnat. Frýdecko-Místečtí hráči ještě před koncem první půle vstřelili vedoucí gól, kdy se po nahrávce Vanessy Prymusové prosadil Vojtěch Pindur. V druhé části utkáni naši hráči vstřelili ještě další dva góly. Soupeři se již podařilo jen jednou snížit a tak i v druhém utkání zvítězili Rysi a první den uhráli plný počet bodů.

HC Frýdek-Místek vs. MHK Dolný Kubín 4:2
Branky a asistence FM: Trnka (Doupal,Malý) , Pindur (Prymusová, Czerný), Trnka (Marek), Švrčina (Kohut).

Druhý den před posledním zápasem skupiny s týmem HK Iskra Partizánske již měl náš tým jistotu postupu do semifinále, ale cílem byl postup z prvního místa.

Tým do zápasu vstoupil velmi aktivně a také měl první šanci utkání. I v tomto utkání proti našim hráčům nastoupil velmi kvalitní soupeř a tak po většinu první půle hrály prim obrany a skvěle chytající brankáři. Tři minuty před první půlí vstřelili úvodní branku zápasu hosté a hned po rozehrávce zvýšili stav utkání na 2:0. Na tuto situaci zareagoval trenér Trnka a vzal si oddechový čas. Hráče uklidnil a nabádal je, ať dodržují plán hry, nepanikaří a pokračují ve stejném nasazení. Ještě do první půle naši hráči snížili. Po přihrávce Tadeáše Verlíka snížil Přemek Trnka. Druhou půli naši hráči pokračovali v aktivním bruslení, napadání soupeře při rozehrávce, kombinační hře a tato hra začala přinášet i ovoce v podobě gólů. Nejprve srovnal Kryštof Socha a v oslabení otočil stav utkání Matěj Doupal. Od této chvíle naši hráči postupně navyšovali skóre, které znamenalo konečné vítězství 6:3 a postup do semifinále z prvního místa ve skupině.

HC Frýdek-Místek vs. HK Iskra Partizánske 6:3
Branky a asistence FM: Trnka (Verlík, Doupal), Socha (Czerný), Doupal (Socha), Trnka (Malý), Marek (Prymusová, Švrčina), Socha.

Semifinálovým soupeřem, nám byl domácí tým HKM Michalovce. V základních skupinách trenér Trnka rozdělil herní vytížení obou gólmanů stejnoměrně. Ti byli oporou týmu po celou sezonu a své kvality předváděli i na tomto turnaji a byli jistotou i v kritických pasážích utkání. Do semifinálového utkání nastoupil v bráně Matěj Paluzga. Rysi se s domácími moc nemazlili a šli si tvrdě za vysněným finále. Již v poločase utkání vedli 5:1 a pak pokračovali v nastolené hře i v druhé polovině zápasu a zaslouženě postoupili po vítěztví 8:3. O přesvědčivé vítězství se postarali, zejména Matěj Doupal, který vstřelil hattrick a spolehlivě chytající Matěj Paluzga.

HC Frýdek-Místek vs. HKM Michalovce 8:3 Branky a asistence FM: Trnka (Doupal), Socha (Doupal), Doupal (Socha), Czerný (Verlík, Mitura), Doupal (Socha), Trnka (Socha), Pindur, Doupal (Trnka).

Neděle. Ve finále nás čekal soupeř více než zdatný, Kryzhynka Kyjev, který skupinou a semifinálovým utkáním projel jako parní válec. Samotné výsledky hovoří za vše. Kyjev postupně porazil HKM Michalovce 16:4, Hokejové talenty MHK 32 LM 18:2, HC Bulls Vranov 20:0, Iskru Partizánske 8:3.

Chlapci s Matějem Flokem v bráně vstoupili do zápasu s velkým odhodláním poprat se o zlatou medaili a soupeře zaskočili aktivní hrou ve všech pásmech. Odměnou jim byla úvodní branka utkání. Skóre otevřel Kristián Czerný, střelou od mantinelu nachytal gólmana v nedbalkách, asistoval mu Kryštof Socha. Hra Rysů dělala Kyjevu problémy. Hráči Frýdku-Místku toho chtěli využít a to se jim dařilo dokonale. Další branku přidal Matěj Doupal. Střelu Jakuba Marka srazil obránce k Matěji Doupalovi, ten se protlačil před gólmana hostí a zavěsil puk do brány. Pak opět Kristián Czerný po souhře s Vanessou Prymusovou a Vojtou Pindurem zvýšil na 3:0. V další části utkáni si Rysi vybrali slabší chvilku. Kryzhynka třemi góly během jediné minuty srovnala skóre. I proto přišel na řadu oddechový čas Rysů. Ve kterém trenér Trnka uklidnil a motivoval hráče.Rychlé srovnání hostů nezlomilo touhu Rysů po zlaté medaili a opět strhli vedení na svou stranu. Po nahrávce Vanessy Prymusové, která zatáhla puk po křídle až za bránu hostí a zpoza brány přihrála před bránu na Kristiána Czerného, který propasíroval puk k tyči. Takto skončila první půle zápasu.

Druhá půle začala rychlou brankou Kyjevanů. Po 20 sekundách ujel naší obraně útočník Kryzhynky a prostřelil gólmana Floka. Za minutu a půl jsme opět vedli. Kristián Czerný pohybem za bránou zmátl jak obránce, tak i brankáře a pohodlně zpoza brány zasunul puk do Kyjevské klece, byl to už jeho 4 gól ve finále a výrazně tak posouval Rysi k vítězství. Po faulu na Radima Pekaře jsme hráli přesilovku. Hráči drželi útočné pásmo, puk si přebral Matěj Doupal, sjel si za bránu, nahrál na Jakuba Marka, který vystřelil od modré čáry, jeho střelu gólman neudržel a volný puk dorazil do brány již připravený Matěj Doupal. Ale to by nebylo to pravé finále, kdyby nedošlo na drama. Kyjevané ještě jednou snížili dvě minuty před koncem základní hrací doby. Trenér hostů si 38 sekund před koncem vzal oddechový čas. Následně tým z Kyjeva zkusil hru bez brankáře. Rysi ze sebe vydali poslední zbytky sil, padali do střel a závěrečnou powerplay soupeře skvěle ubránili a po závěrečném hvizdu si mohli vychutnávat velkou euforii a pocity radosti ze zlaté medaile.

HC Frýdek-Místek vs. Kryzhynka Kyjev 6:5 Branky a asistrence FM: Czerný (Socha), Doupal (Marek), Czerný (Prymusová), Czerný (Prymusová, Mitura), Czerný (Prymusová), Doupal (Marek).

Tým Frýdku-Místku

Brankáři:

Matěj Flok, Matěj Paluzga.

Obránci:Mikuláš Malý,Jakub Marek,Tadeáš Verlík, Ondřej Mitura, Marek Kohut, Viktor Hanák.

Útočníci:

Vanessa Prymusová, Přemysl Trnka, Matěj Doupal, Kryštof Socha, Krystián Czerný, Vojtěch Pindur, Vincent Teichmann, Tobias Janák, Radim Pekař, Samuel Švrčina, Dominik Szkandera.

Trenér:

Vojtěch Trnka

Václav Teichmann.

Vedoucí mužstva:

Tomáš Mitura.

Manager mužstva:

Ondřej Doupal.

Kameraman, fotograf a media:

Jan Verlík.

Nejužitečnějším hráčem Frýdku-Místku byl zvolen Přemysl Trnka.

Nejlepším obráncem turnaje byl zvolen Jakub Marek.

Nejlepším brankářem turnaje byl zvolen Matěj Flok.

Na závěr bychom rádi poděkovali partnerům hokejového týmu ročníku 2008, kteří pomohli tento turnaj uskutečnit.

Statutární město Frýdek-Místek, M&S Environmental Technologies, DM Gastro, Fit Club ATLAS, MAMIART. Děkujeme.

Zaznamenal: Vojtěch Trnka