Vyrovnaný duel s Kopřivnicí rozhodla jediná branka Víta Christova
Reportáže
Fanoušci, kteří pravidelně docházejí na ligová utkání Frýdku-Místku, jsou v letošní sezóně zvyklí na gólové hody. Těch se v zápase s devátou Kopřivnicí tentokrát nedočkali, když o zisku tří bodů rozhodl jediný přesný zásah v podání Víta Christova. Právě on měl společně s brankářem Jurajem Šimbochem největší zásluhu na tom, že frýdecko-místecký tým zvítězil už v šestnáctém ze sedmnácti domácích zápasů.
32., sobota 9.1.2016, Hala Polárka
1:0
0:0, 1:0, 0:0
HC Frýdek-Místek
Šimboch (Hlaváč) – Dresler, Jeník, Krutil, Fišera, Kowalczyk, Adámek, Kvapil – Franek, Piecha, Sonnek, Klimša, Kovařčík, Samiec, Chmielewski, Káňa, Cienciala, Meidl, Luka, Jaroš, Christov
HC Kopřivnice
Vrba (Unzeitig) – Dusík, Čintala, Vydra, Marek, Merenda, Teper – Kofroň, Bartošák, Slovák, Sluštík, Suchý, Hrubý, Stránský, Tomášek, Pargáč, Mach, Červenka
Statistiky
Branky a nahrávky: 8. Christov (Kovařčík, Luka). Vyloučení: 6:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2135. Průběh utkání: 1:0.
Ohlasy
Mgr. Jiří Juřík: „Bylo to pro nás velmi těžké utkání, Kopřivnice byla houževnatý soupeř, asi víc než jsme si přáli. Vytvářeli jsme si tlak i brankové příležitosti, ale všechno končilo u výborného výkonu brankáře soupeře. Nedařilo se nám na něj najít recept, až na tu jednu akci, kterou Víťa Christov zakončil brankou. Jsme rádi za takový těžký zápas, protože tohle nás bude čekat v play-off. Myslím si, že jsme to odedřeli dobře, klukům nemůžeme vytknout, že by něco podcenili a jsme rádi za tři body.“
Václav Slabý: „Zápas byl celkem vyrovnaný. Je škoda, že jsme prohráli o jediný gól, měli jsme hodně brankových příležitostí, takže si myslím, že remíza by byla spravedlivá. Ale víceméně Frýdek-Místek, který má našlápnuto do první ligy, je suverénní. Takže jsme celkem spokojení s výkonem hráčů, ale je škoda, že to pro nás nedopadlo trošku líp. Doufám, že diváci, kterých tady přišlo požehnaně, byli spokojeni a užili si hokej, který se jim podle mě musel líbit.“

Hned v první minutě se do kopřivnické neuspořádané obrany vrhli Káňa s Meidlem, jenže ten na přihrávku do gólové šance nedosáhl. V dalším průběhu hry už začínalo být jasné, že hostující celek nepřijel na led prvního týmu tabulky s poraženeckou náladou. Juraj Šimboch měl nezvykle hodně práce například při pokusech Bartošáka a Suchého, kteří v tu chvíli ještě netušili, že slovenského gólmana v celém zápase nepřekonají oni, ani všichni jejich spoluhráči. V páté minutě si Frýdek-Místek zahrál první z celkových osmi přesilových her, které se mu ale po celý zápas moc nedařily. Nic na tom nezměnila ani vyražená střela Christova a neúspěšná dorážka Piechy. Na druhém konci hřiště poté několikrát zahrozil Petr Slovák, jehož pokusy ale rozvlnily maximálně ochrannou síť za domácím brankářem.

Utkání mělo v úvodní třetině skvělé tempo, a tak se do varu dostalo také 2135 diváků, kteří i díky početnému kotli Kopřivnice vytvořili výbornou kulisu. V desáté a třinácté minutě o sobě dal vědět Jan Sonnek, který nejprve vyprášil Vrbovy betony, aby následně po přihrávce zpoza branky opět poslal puk jen do výstroje jistě chytajícího gólmana. S blížící se přestávkou začaly rychle přibývat fauly a potyčky, ze kterých vyústilo několik přesilovek na obou stranách. V jednom z oslabení se blýskl Aron Chmielewski, jenž se chopil kotouče v rohu vlastního obranného pásma a drzým sólem objel celé hřiště, ovšem kvůli faulu soupeře se až k zakončení nedostal. Při početní převaze Frýdku-Místku zase zahrozili hosté, úniky Tomáška a Sluštíka ale gólové parametry neměly. Minutu před první sirénou se v několikáté šanci ocitl Radek Meidl, ale výborný Vrba ho i v dalším protiútoku vychytal.

Začátkem druhé dvacetiminutovky tempo hry výrazně opadlo, na další šanci se čekalo do 23. minuty, kdy Vrbu dvakrát prověřil Klimša. O pár chvil později Tomáš Franek přebruslil Marka, jenž ho při úprku fauloval a ve prospěch Frýdku-Místku tak bylo již poněkolikáté v sezóně nařízeno trestné střílení. Franek si při něm pomalu najel z levé strany a položil si Vrbu, jenže toho přestřelil společně s odkrytou brankou. Na první gól se čekalo až do 28. Minuty, kdy Kovařčík z první prodloužil Lukovu přihrávku na volného Víta Christova, který přesnou trefou pod horní tyč upravil skóre do konečné podoby 1:0. Nadšení publika na chvíli utišilo zranění Davida Čintaly, jemuž při několikaminutovém ležení na ledě museli pomoct lékaři i spoluhráči, ovšem kopřivnický obránce nakonec v utkání pokračoval. Zvýšit hubený náskok mohl čtyři minuty před koncem druhé třetiny Aron Chmielewski, který ve velké šanci pálil do brankářova protipohybu, ale Vrba stihl pravým betonem puk vykopnout. V závěru periody se ještě nechal vyloučit frýdecko-místecký kapitán Kowalczyk, avšak jeho spoluhráči v čele s bezchybným Šimbochem oslabení zvládli.

Vyrovnání viselo ve vzduchu v první minutě poslední třetiny. Hostující útočník Adam Kofroň procedil puk za Šimbocha, ale puk se zastavil ještě před brankovou čarou a frýdecko-místecký obránce jej na poslední chvíli odpálil do bezpečí. Zbytečný faul Sluštíka posléze daroval domácím čtyřminutovou přesilovku, v níž si Frýdek-Místek nedokázal vypracovat žádnou výraznější šanci. V polovině třetího dějství se připomněl lídr kanadského bodování Vladimír Luka, jehož průnik skrz kopřivnickou obranou skončil střelou do betonů Adama Vrby. Jeho protějšek Juraj Šimboch zvedl diváky ze sedadel při hostující přesilové hře. Před jedním z kopřivnických hráčů už byla pouze odkrytá klec, jenže její strážce parádním tygřím skokem zamezil puku v cestě do sítě. Třiadvacetiletý gólman při zákroku utrpěl menší zranění, ze kterého se po chvíli oklepal a utkání dochytal až do konce. Po vyloučení Čintaly Frýdek-Místek nevyužil nabídnutou možnost rozhodnout zápas a kvůli Jeníkovi sám musel přečkat poslední minuty v oslabení. Hru ve čtyřech zvládli domácí na jedničku, Kopřivnice se prakticky vůbec neusadila v útočném pásmu a její brankář Vrba ani nedostal možnost poslat do hry šestého útočícího hráče.

Frýdecko-místečtí tak ubránili nejtěsnější možný náskok a počtvrté v řadě si připsali tři body. Další dvě utkání odehraje lídr Východní skupiny druhé ligy na hřištích soupeřů. Ve středu 13. ledna pocestuje mužstvo Jiřího Juříka do Břeclavi a o tři dny později na led předposledního Valašského Meziříčí.